Delen:

Welzijn Voorop bij ZGR


Samen werken aan geluk

Sinds 2018 maken medewerkers van Zorggroep Raalte ook kennis met MINDZ: het maatwerk traject om medewerkers in de zorg te inspireren om anders te kijken naar hun cliënten, om anders te kijken naar hun werkproces. Door de dagelijkse dingen 'om te denken' is er vaak meer leefplezier voor bewoners te realiseren en werkplezier voor henzelf.

 

ZGR heeft zich ten doel gesteld om meer tijd en aandacht te hebben voor welzijn van haar cliënten:
Welzijn Voorop! Samen werken aan Geluk.

 

Alle ZGR-medewerkers zijn uitgenodigd voor 3 inspiratie-bijeenkomsten:

  • Trekhaak gezocht: Je hebt anderen nodig om verder te komen - Cabaretier en muzikant Tjerk Ridder
    Een voorstelling over oorsprong, dormen, daadkracht, eenzaamheid en vertrouwen. Op zijn reis door Europa met caravan zonder auto ging hij op zoek naar mensen die hem verder wilden helpen. Door zich open durven stellen voor anderen en situaties is het hem gelukt met caravan naar Istanbul te komen. Zijn verhaal prikkelt en inspireert. Het gaat over buiten de lijnen denken en laat zien dat er veel meer mogelijk is dan je van te voren zou kunnen bedenken.


  • De Mens Zien: Een mens mag worden wie hij aan het worden is.
    Adelheid Roosen over haar mantelzorgproces. Niet door uit te gaan van zichzelf, maar door met haar moeder mee te bewegen met de reis die ze aflegt, ontdekt zij wie haar moeder nu aan het worden is. 
    De film MAM van Adelheid gaat over anders ontmoeten. Hoe kun je ook observeren en leren, hoe ontdek je wat iemand nodig heeft en hoe sluit je daar dan bij aan. En wat levert het jou en de ander op als je daarbij kunt aansluiten. 


  • Verhaal vol Leven: Zie mij, luister naar mijn verhaal, ken mij
    Gerben Westerhof, professor aan de Universiteit Twente en directeur van het Verhalenlab neemt je mee naar het verhaal dat begint bij de mens en bijdraagt aan de menselijke maat in de zorg. Verhalen oproepen, er op een goede manier naar luisteren en er iets mee doen is daarom heel belangrijk, vooral in de zorg! Bewoners maken ermee duidelijk wie zij zijn en wie zij willen zijn, wat bij hen past, hoe zij hun leven willen leven, wat zij graag nog zouden doen, wie bij hen hoort.

 

Toepassen van nieuwe inzichten in je eigen werk

Samen mensen in hun kracht zetten, weten hoe zij hun leven willen leiden en hen daarin zo goed mogelijk ondersteunen. Uitaan van wat wél kan, samen zoeken naar oplossingen om het mogelijke mogelijk te maken. Dat is de intentie van alle zorgmedewerkers. Maar gedurende de dag raak je - ondanks je goede intenties - toch verzeild in situaties waarin alles omdraait en die je achteraf bezien heel anders had willen aanvliegen. 

 

En daar komen de acteurs van Theducater in actie. Zij brengen je naar schurende praktijksituaties, ogenschijnlijk onoplosbare dilemma's en onverwachte reacties van gesprekspartners. Actieve kijkers in het publiek draaien aan de 'knoppen'. Door zelf in deze situaties het gedrag te veranderen om via de acteurs het dilemma te doorbreken.

 

Deelnemers vinden dit een heel plezierige werkwijze om veilig uit te proberen wat wel werkt.
En daar direct in de praktijk je voordeel mee doen. Om morgen voor je cliënten én je collega's het verschil te kunnen maken!