FUNERGY
De FINALE is begonnen!
2 november: de werkdag van team 1 in de Kunst&Kluswerkplaats van Herma en Peter van Art Centre Zutphen. En dat hebben ze geweten. Wat een heerlijke FUNERGY-dag! Luuk, Jelle en Tobias werkten keihard samen met Wil, Joop, Dik en Dirk. Het was een zware klus, maar iedereen kan trots zijn! Zie de foto's op Facebook en hieronder op deze pagina.
9 november: Nu is het de beurt aan Eva, Janne en Julia om samen met Hendrik Schuring, Gerrie Kok en Dirk Addink het Klankenbos werkend te krijgen. Dat was echt niet eenvoudig. Gelukkig hoefden ze niet ook nog zelf de fluiten te maken. Die had Herma ingekocht. En 's middags konden ze met een luchtpomp de eerste tonen blazen. Met de blokfluiten klinkt het nog wat hoog. Maar het echte ontwerp wordt uitgevoerd met dikke lange pijpen. Dat geeft een mooi geluid van een lage-tonen-orgel. Het as een mooie kunst&klusdag bij Art Centre Zutphen. Voor iedereen was er weer werk genoeg. En met de kleuren konden de dames zich ook behoorlijk uitleven.
We zullen zien wie er gaat winnen. Op 10 december staan beide teams op de markt in Laren. Daar gaan zij hun FUNERGY-waar aanprijzen. De school en ook alle marktbezoekers kunnen hun voorkeur laten horen. Welk team maakte het beste FUNERGY-idee voor LOARNE!
FUNERGY =
Energie opwekken met je eigen spierkracht - en deze omzetten in FUN! De opdracht voor de junior en senior-ontwerpers in deze ontwerpwedstrijd:
Ontwerp een toestel waarmee jong & oud zelf energie opwekken en deze energie samen inzetten voor FUN! Kortom: Wie maakt het beste FUNERGY-idee voor Laren.
Jongeren van groep 7 en 8 van De Branink en P.W.A. School in Laren (Gld) en een groep senioren (hun opa's en oma's) wierpen zich vol enthousiasme op deze uitdaging. Eerst apart om de eigen denkprocessen op gang te laten komen, later samen om het ook echt uit te voeren.
Funergy: Innovatieve samenwerking!
Het project komt voort uit een samenwerking tussen NIJHA, speeltoestellenfabrikant uit Lochem, Fit-ART (kunst&beweeg-projecten voor ouderen en Janneke van't Einde, beeldend kunstenaar-in-de-klas (BIK). Het project kent meerdere doelen voor zowel junioren als senioren:
- ontwikkelen van ideeën om met je eigen spierkracht om duurzame energie op te wekken en in te zetten
- stimuleren 'out-of-the-box' ontwerp-denkkracht en ontwikkelvaardigheid
- overdragen van ambachtelijke vaardigheden van oud op jong
- stimuleren samenwerking tussen oud en jong
- daadwerkelijk een object realiseren voor Laren waarmee spier-energie wordt omgezet voor FUN!
De NIJHA heeft zich gecommiteerd aan het winnende object. Dit gaan zij in hun werkplaats als prototype 'hufterproof' bouwen en dit toestel wordt geplaatst en natuurlijk feestelijk onthuld in Laren.
Aan de slag volgens het ontwerptraject van NIJHA:
De Ideefase: In de klasruimte werkten jongeren van beide scholen door elkaar. Prachtige ideeën werden opgetekend, soms hele speeltuinen. De denkkracht van de senioren werd door Lisette Platjouw, procescartograaf verbeeld op een grote wandtekening. Samen leverde de eerste ronde input voor de volgende ontwerpfase:
Het Globaal Ontwerp: om van een 2D-idee te komen naar een 3D schets kost veel denk- en doekracht. Toch lukte het 35 teams om zeer creatieve mini-objecten te bouwen. Zij presenteerden deze voor de camera, zodat de jury een eerste beslissing kon nemen over gecreëerde oplossingen voor energie-opwekking en FUN-gebruik. Op de Facebookpagina van Funergy zijn alle filmpjes te zien. Wat ons opviel: de meiden werkten sterk aan de looks van het ontwerp en aan de diversiteit van het gebruik van de energie voor FUN. De jongens waren sterk gericht op het met kracht opwekken van energie. De senioren waren sterk gericht op interactief gezelschapsspel en op behoud van oude vaardigheden en kennis. Een mooie aanvulling op elkaar en dus een mooie basis voor vervolg. De Jury selecteerde oplossingen uit alle ontwerpen en nomineerde deze om in de vervolgfase verder uit te werken.
Met deze genomineerde ideeën/oplossingen gingen jong&oud aan de slag in de Functioneel Ontwerpfase: Zes teams werkten in het Kulturhus aan hun ontwerp. De samenwerking kwamt nu echt goed op gang. De ideevorming in de groepen werd gestimuleerd door de aanwezige kunstenaars. Helene Gandolfi, Janneke van't Einde, Peter de Haan en Herma Schellingerhoudt waren belangrijk bij het out-of-the-box denken om vooral innovatieve oplossingen te creëren. Er werd druk gepraat, getekend, gezaagd en getimmerd. In vier bijeenkomsten werd de berg materialen in het midden steeds kleiner, de ontwerpen groeiden. Belangrijk: de functionaliteiten noeten straks voor de jury heel goed zichtbaar en begrijpelijk uit te leggen zijn. Een goede presentatie voorbereiden was onderdeel van het werk.
En op 1 juli 2015 was het zover. De zes groepen presenteerden hun ontwerp:
- Speedy con Laren
- Funny Loarne
- Swinging Basket
- Hilariefiets
- Loarnse fietsmolen
- Funhouse
Het was een spannende strijd waarbij uiteindelijk Funny Loarne de meeste punten behaalde. Dit ontwerp gaat rechtstreeks door naar de finale. Speedy con Laren en de Loarnse fietsmolen eindigden op de tweede plaats. En het publiek heeft aangegeven ook graag muziek als onderdeel van het Funergy ontwerp te zien. Dat betekent dat het tweede-finale-ontwerp een mix gaat worden van drie elementen. Wij zijn heel benieuwd wat de Finale-commissie hiervan gaat maken. Op 2 en 9 november 2015 gaan twee groepen werken aan het bouwen van hun finale-ontwerp.